uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND MEI 2016

RCA BK 1 'de IJshoorn'

 

 

The RCA BK 1 A rondom gevoelige (dynamic omni) drukmicrofoon werd in 1952 gepresenteerd als de opvolger van de RCA 88 A en was bedoeld voor professioneel gebruik in AM en FM radiostudio's en in TV studio's, waar ze werden gebruikt voor spraak en muziekopnamen. RCA had hem 'the commentator' (de commentator) gedoopt, maar het was de bijnaam 'the Ice (Cream) Cone' (de IJshoorn) die populair werd en aan de microfoon verbonden bleef.

Bij verticaal gebruik was hij rondom gevoelig voor geluid. Horizontaal gekanteld werd hij semi richtinggevoelig, vooral voor de hogere frequenties.

Het ontwerp was totaal nieuw en radicaal anders; andere microfoons waren altijd radiaal en werden aan de zijkant besproken, maar de BK 1A was axiaal. Hij kon op het geluid worden gericht en er moest in de bovenkant worden gesproken. Dit was niets minder dan een doorbraak in microfoonontwerp en wordt tegenwoordig door alle microfoonfabrikanten gebruikt, voor bijna al hun modellen.

De IJshoorn was niet beperkt tot de studio, maar uitstekend geschikt voor buiten gebruik, omdat het ontwerp het geluid van luchtstromen sterk reduceerde en ook nog eens ongevoelig was voor contactgeluiden en trillingen. Hij was daarmee ideaal voor radio en tv reporters.

Het slanke en onopvallende design van de BK 1 A was te vinden op de bureaus van menig Amerikaanse TV reporter en werd gebruikt door de Amerikaanse presidenten Truman, Eisenhower, Kennedy en Johnson voor officiële toespraken.

De microfoons werden ten minste tot 1969 gemaakt: een tijd waarin de concurrentie al lang kleinere modellen leverde di beter voldeden. RCA kwam niet meer met een opvolger en beëindigde in 1973 de complete microfoonproductie.

Dit is een van de modellen die te vinden zijn in mijn boek Witnesses of Words, dat onlangs is uitgebracht. Meer informatie daarover is te vinden op: www.witnessesofwords.com

wow cover

RCA BK 1A

RCA BK 1A advertentie