uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND NOVEMBER 2016

 

SHURE SM 58

 

 

De microfoon van deze maand kent werkelijk iedereen wel, daarom heb ik er tot nu toe ook geen extra aandacht aan besteed. Dat ik dat nu alsnog doe is vanwege het vijftigjarig jubileum van de productie van dit model.

Ter gelegenheid daarvan is er ook een speciale uitgave met een afwijkende zilverkleurige behuizing, in plaats van de gebruikelijke bruine body.

De Shure SM (Studio Microphone) SM 58 werd in 1966 voor het eerst gemaakt, maar het zou eigenlijk tot 1970 duren voordat hij zijn doorbraak beleefde als populaire zang microfoon. Tot dan adviseerde Shure zelf ook een ander model, de 565, als zangmicrofoon voor professionals. Dit was Shure's eersteling met deze iconische vorm (die eerder door AKG was bedacht voor de AKG D 24, uit 1958).

Shure ontwerper Ernie Seeler maakte een aantal variaties op de Shure 545 (microfoon van de maand Oktober 2014), de SM 57, uit 1965, bleek later ook al een bestseller. De SM 58 beschikt over hetzelfde element, maar heeft, door de korf (het bolletje) en de demping daarin, iets minder hoge tonen en levert in de meeste gevallen een beter resultaat voor vocalen. Zijn karakteristieke geluid is zo geaccepteerd, dat het de norm is geworden hoe een zangmicrofoon dient te klinken. Ironisch genoeg hield de ontwerper Ernie Seeler helemaal niet van pop en andere moderne muziek, maar alleen van klassiek.

Hoewel Shure diverse opvolgers heeft gepresenteerd, zoals de SM 78 (1980) en de SM 58 Beta (1988) blijft de SM 58 onverminderd populair en het best verkopende model uit de Shure fabriek. Deels komt dat ook door het degelijke ontwerp: nauwelijks kapot te krijgen en heel betrouwbaar.

Deze microfoon heeft duidelijk nog altijd een toekomst.

Dit is een van de modellen die te vinden zijn in mijn boek Witnesses of Words, dat onlangs is uitgebracht. Meer informatie daarover is te vinden op: www.witnessesofwords.com

wow cover

Shure SM 58 Shure SM 58 50A

Een gebutste SM 58 uit de Seventies

Het jubileum model

Shure 50th anniverasry