uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND SEPTEMBER 2016

PHILIPS 9559 'DE NEDERLANDSE RCA 44'

 

 

Hoewel RCA bekendheid geniet vanwege hun geweldige bandmicrofoons, zijn fabrikanten in andere landen erin geslaagd om modellen van gelijke kwaliteit te produceren; in de U.K. lanceerden de BBC en Marconi het type A (XBT), in Frankrijk was de Melodium 42 B het antwoord.

Het Nederlandse Philips maakte verschillende modellen, de 9559, de laatste is de beste, zowel in kwaliteit als in uitstraling. Hij dateert van kort na de Tweede Wereldoorlog en was, net als de concurrentie, bedoeld voor broadcast, opnamestudio's en film. De stijlvolle uitstraling wordt versterkt door het verzilverde gaas, waardoor het ontwerp transparanter is dan de RCA-44s, de standaard soort gebruikt in de Verenigde Staten voor opname en radio.

Net als de meeste bandmicrofoons heeft dit model een 'achtvormig' bi-directioneel opnamepatroon, maar in dit ontwerp kunnen de geluidsgolven zich met minder hinder langs en door de microfoon bewegen, vanwege de afgeronde vorm en de aerodynamische Tyconal magneten binnenin; de RCA 44s hebben een hoekiger vorm. Deze factoren maken de 9559 tot het best klinkende ontwerp, maar ook andere dingen spelen een rol. Vaak speelt de transformator een belangrijke rol in het geluid een microfoon. De 9559 heeft drie verschillende output inmpedanties: 200, 500 en 10.000 ohm, Terwijl de RCA 44s een output van 250 Ohm hadden. Dit alleen al zal het geluid beïnvloeden en ik laat het aan u om te bepalen wie de winnaar is, maar deze Philips is zeker een waardige concurrent voor de titel.

De ronde basis bevat een anti-trilmechanisme en is aan de onderkant van schroefdraad voorzien van een aansluiting voor op een statief.

Bandmicrofoons staan er om bekend dat ze een enorm proximity effect hebben (lage frequenties worden versterkt wanneer de geluidsbron heel dichtbij is), en sommige fabrikanten voegden een weerstand toe om dit te compenseren, als de microfoon alleen werd gebruikt voor spraak. Deze 9559, werd vakkundig opnieuw van een ribbon voorzien door Stewart Tavener van Xaudia, hij verwijderde ook de weerstand (te zien op de 3e foto) Zo herstelde hij het weelderige geluid van deze microfoon compleet. Net als zijn buitenlandse broeders is deze grote bandmicrofoon weer klaar voor het echte studiowerk.

Dit is een van de modellen die te vinden zijn in mijn boek Witnesses of Words, dat onlangs is uitgebracht. Meer informatie daarover is te vinden op: www.witnessesofwords.com

wow cover

 

 

Philips 9559
Philips 9559 magnet
Philips 9559 with resistor

De magneet constructie

Zijaanzicht met weerstand