uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND DECEMBER 2014

RONETTE B 110 'REPORTER'

 

 

ronette logo

De B 110 'Reporter' kristal microfoon is van kort na de 2e Wereld Oorlog en werd gemaakt door de Amsterdamse firma Ronette. De firmanaam verwijst naar de apotheker Piere Seignette uit La Rochelle, Frankrijk, die als eerste experimenteerde met de piƫzo-elektrische eigenschappen van Rochelle zoutkristallen. Als deze zoutkristallen onder druk worden vervormd, leveren ze een elektrische spanning. De eerste microfoons die van dit principe gebruik maakten werden vervaardigd door de Amerikaanse Brush Development Company, in de dertiger jaren. Ronette gebruikte Brush patenten voor het element in hun microfoons; de filtercel.

De B 110 'Reporter' was een van hun vroegste Ronette modellen, uit 1946. Het materiaal waarvan de behuizing is gemaakt heet Polopas; een aan bakeliet verwante kunststof. De microfoon was leverbaar in de kleuren donkerbruin en het wat duurdere ivoorwit.
De keuze voor een kunststof behuizing is waarschijnlijk het gevolg van het tekort aan metaal, kort na de oorlog. De microfoons waren betrekkelijk goedkoop in aanschaf, wat ze bijzonder populair maakte, onder andere voor gebruik met een bandrecorder*).
Behalve voor dit doeleinde waren de Ronettes ook bedoeld voor de al langer bestaande draadrecorders, P.A. gebruik, oproepinstallaties en voor (zend)amateurs. Alle modellen werden gegarandeerd voor gebruik in de tropen (wat zeker niet gold voor alle merken kristalmikrofoons)
Er waren ook duurdere typen die helemaal van metaal waren gemaakt: de GS 210 en GS 310, beiden met een statiefaansluiting waarop de microfoonkop kon worden gedraaid tot in een verticale positie, voor rondom (omni) gebruik. Deze typen bevatten dezelfde elementen, maar waren robuuster. Onder andere werden ze gebruikt door veel Indo-Rockers, zoals de Blue Diamonds. Omdat de metalen uitvoeringen soms schokken opleverden door (statische) electriciteit, werden ze vaak gebruikt met een nylonkous eroverheen, of een zakdoek. De kunststof uitvoeringen werden ook vaak van binnen opgevuld met een zakdoek om de behuizing te dempen, dit kon ook feedback voorkomen.

Volgens Ronette was de B 110 'Reporter' de meest gebruikt microfoon in Europa, voor P.A., band- en draad-recorders en zendamateurs. Ronette vervaardigde ook pickup armen, elementen en naalden. De firma had vestigingen in Nederland en later de V.S. en Australiƫ. In Duitsland werd eerst onder eigen naam microfoons verkocht, later, door de vroegere Ronette importeur, als Schumann en Merula.

Begin 70er jaren eindigde alle productie en sloot het bedrijf de poorten.

Veel Ronettes worden nog steeds gebruikt door mondharmonicaspelers.

*) De bandrecorder was tijdens de 2e wereld oorlog ontwikkeld door de Duitsers. Na de oorlog namen de Amerikanen een aantal toestellen mee als oorlogsbuit en de Amerikaanse industrie begon met productie; eerst voor de professionele markt, maar al snel ook voor amateurgebruik.

 

ronette B 110

ronette filtercel

Ronette FC 5 Filtercel

Ronette GS 210

Ronette GS 210