uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND

BRAUN COSMOPHON BMF 2020

 

 

De Braun Cosmophon BMF 2020, uit 1933-34, is een kwaliteitsproduct uit een ver verleden; een hoogwaardige koolmicrofoon van Duitse makelij.

De vormgeving lijkt schatplichtig aan Bauhaus, waar de functie de vorm bepaalde.
Zo is dit een 'machine voor het registreren van spraak en muziek', waarbij alle niet essentiƫle onderdelen zijn weggelaten.
Voor mij als design liefhebber straalt het ontwerp een ontroerende elegantie uit; prachtig in zijn eenvoud en totaal verschillend van andere microfoons uit die tijd, die vaak allerlei opsmuk hadden.

Het element was uitgerust met Carbonaten (koolstofkorrels) die niet aan elkaar plakten, wat bij andere koolmicrofoons wel het geval was en die daarom ook steeds voor gebruik eerst flink geschud moesten worden om de korrels weer los te krijgen voor een goede signaaloverdracht.
Deze Braun had met zijn bijzondere korrels een ruisvrije weergave met een constante signaalsterkte, die sterkte varieerde ook nogal bij andere merken uit die tijd, naarmate de koolstofkorrels weer aan elkaar gingen plakken.

In de bakelieten standvoet huist een uitgangstransformator, een 4,5 volt (zaklantaarn)batterij en een aan en uit schakelaar met lampje, het statief is in hoogte verstelbaar.

De microfoon was geschikt voor werk; als commando- en dicteermicrofoon, maar ook voor thuisgebruik, voor het opnemen van grammofoonplaten of bij een amateur radiozender.

Een draagbare versie was er ook: de Cosmophon BMF 2025, gemonteerd in een kist. Wanneer het deksel werd geopend trad de microfoon automatisch in werking.

Onbekend is hoeveel er van deze microfoons gemaakt zijn, maar de BMF 2020 is met zijn bakelieten voet erg fragiel zodat er bitter weinig van dit model resteren tegenwoordig.

Op het internet is er geen informatie over te vinden, maar blijkbaar is er ook een variant gemaakt met een driehoekig raam voor de ophanging van het element, zoals te zien is op de foto rechtsboven. Het element is duidelijk van dezelfde maker.

Veel informatie over microfoons is te vinden in mijn boek Witnesses of Words, dat onlangs is uitgebracht. Meer informatie daarover is te zien op: www.witnessesofwords.com

wow cover

Braun BMF 2020
Braun Cosmo triangle
Braun Cosmo ad
Braun catalog