uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND DECEMBER 2017

LEM DO 20

 

 

Sommige microfoons zijn er ​​al heel lang zonder dat veel mensen dat in de gaten te hebben, zelfs wanneer een dergelijke microfoon vlak voor hun neus wordt gehouden. Met de LEM DO 20 is dat het geval; hij werd geïntroduceerd in 1960 en is sinds die tijd één van de drie populairste reportermicrofoons in Europa gebleven (met de nog oudere Sennheiser MD 21 en de Electro Voice 635 A).

De Lem DO 20 is een omnidirectionele dynamische microfoon, speciaal ontworpen voor buitenopnamen van hoge kwaliteit.

De behuizing is acrylonitrilstyreen, dat bijzonder schokbestendig en isolerend is. Het diafragma is polyesterfolie; hij is bestand tegen temperaturen van min 40 tot plus 70 graden celsius. Zijn windgevoeligheid is erg laag.
Vanwege de kunststof behuizing is de microfoon extreem licht, waardoor het voor journalisten gemakkelijk is om hem voor de geïnterviewde in de lucht te houden.

LEM was niet de eerste die plastic gebruikte voor een microfoonomhulsel; De Nederlandse fabrikant Ronette maakte hun B 110 'Reporter', een plastic 'kogeltype' (zie Mic van de maand december 2014) kort na de Tweede Wereldoorlog (oorlog had metaal schaars gemaakt). De Ronette B 110 werd ook veel gebruikt in Frankrijk.

Dit is de favoriete microfoon van televisie- en radioreporters in Frankrijk en de buurlanden (Spanje, Portugal, Zwitserland en België). In Frankrijk werd hij ook gebruikt voor tv-paneldiscussies en zelfs als een handmicrofoon voor zangers die op tv verschenen.

Vandaag de dag verkoopt Lem het model DO 21 B, dat is hetzelfde type, met een andere connector; een Cannon XLR-type, in plaats van de vroegere 'Klein Tuchel' of DIN-connector, die de industrienorm was in Duitsland (Deutsche Industrie Normierung / Duitse industriestandaard) en het grootste deel van de rest van Europa, tot het einde van de jaren zeventig.

Het was de opvolger van de LEM 307 omnidirectionele dynamische uit de vroege jaren vijftig (rechtsonder), die enigszins lijkt op de ontwerpstijl van Philips-microfoons uit die tijd.

Dit is een van de modellen die te vinden zijn in mijn boek Witnesses of Words, dat onlangs is uitgebracht. Meer informatie daarover is te vinden op: www.witnessesofwords.com

wow cover

LEM DO 20
LEM DO 20
LEM shield

Boven: LEM DO 20

Midden: zijaanzicht DO 20 en typeschild

Onder: Do 20, gebruikt voor RTL nieuws, technische info & LEM 307

LEM reorter micro
LEM DO 21 sheet
LEM 307
LEM 307