uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND FEBRUARI

SENNHEISER MKH 416

 

 

De hypercardioïde Sennheiser MKH 416 is een korte 'shotgun' condensatormicrofoon, met een uitstekende geluidskwaliteit. Hij heeft een zeer goede richtinggevoeligheid, een strak design (19 x 250 mm) en is al sinds het einde van de jaren zeventig in productie, als opvolger van de vergelijkbare MKH 415. Het is de meest gebruikte microfoon voor tv- en film opnames, zeker op locatie. Hij wordt geleverd in mat zwart (vroeger ook in nikkel, zoals hier afgebeeld) en is beschikbaar in twee verschillende versies: de T voor AB voeding (voor opnames op locatie) of P voor fantoomvoeding (tegenwoordig de studio standaard), beide types klinken precies hetzelfde.
Hij wordt vaak gebruikt met een 'hengel'(boom pole) en door het geringe gewicht kunnen geluidsmensen hem moeiteloos urenlang gebruiken. Het is een combinatie van een interferentie buis (vandaar de naam "shotgun") microfoon en een drukgradiënt type. Dit maakt hem bruikbaar voor meer dan alleen het opnemen van geluid van ver weg; het is ook een zeer goede studio (en live) microfoon voor zang en instrumenten, en wordt in veel concertzalen gebruikt, als sfeer (ambience) mic. Reporters zijn er ook dol op, omdat ze hem kunnen hanteren zonder storende bijgeluiden en vanwege zijn hoge betrouwbaarheid.

In Hollywood is het de favoriete microfoon voor voice-overs. Als je ooit een film trailer ziet en zinnen hoort als: 'In een land waar ...... ..' kun je er zeker van zijn dat het een MKH 416 is die wordt gebruikt. Op de een of andere manier ligt het geluid van deze microfoon heel goed in een mix, door zowel de natuurlijke weergave, als de goede spraakverstaanbaarheid.

De Sennheiser MKH serie maakt gebruik van een RF schakeling: een afwijkende techniek om het mikrofoonkapsel van stroom te voorzien, hierbij is geen uitgangstransformator nodig, waardoor ze ook ongevoelig zijn voor magnetische velden. Al met al wordt hij door velen gezien als de perfecte 'onbewoond eiland mic'; de keuze als je maar één microfoon mee kan nemen (plus genoeg batterijen om hem te gebruiken).

Door al zijn kwaliteiten wordt de MKH 416 tegenwoordig nog steeds verkocht, voor rond de 1000 € en blijft zeer gewild op de tweedehands markt, waar hij ongeveer de helft van dat bedrag kost, zoals is te zien op de Euromarkt pagina.

 

Sennheiser MKH 416 T