uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND FEBRUARI 2016

CALREC 1050 C

 

 

Calrec (CALder RECording Ltd) is een fabrikant van professionele audio apparatuur, vooral bekend door de goede mengtafels die er gemaakt worden. In de zestiger, zeventiger en tachtiger jaren werden er ook condensatormicrofoons gemaakt, die nog steeds gewaardeerd worden door hun subtiele klank; zijde zacht, in tegenstelling tot veel andere condensators die vaak nogal schril kunnen klinken. Vooral bij het versterken van bekkens is het verschil opmerkelijk: helder en 'vet'. Ook akoestische gitaren, koperblazers en piano klinken vaak erg mooi met deze microfoons.

De 1050 C (Cardioid - richtinggevoelig) was een van de laatste twee modellen die werden geproduceerd, het andere model, de 2050 was qua technische specificaties gelijk, maar was een modulair systeem bestaande uit een voorversterker waarop verschillende kapsels konden worden geschroefd.

De BBC behoorde tot de tevreden gebruikers van de 1050 C microfoons, ze werden vaak gebruikt in plaats van de Neumann KM 84s, die met veel minder warmte het geluid van drums en andere akoestische instrumenten reproduceerden. De Calrecs waren bovendien ook een stuk goedkoper en 'made in Britain'.

In Engelse studios werden deze Calrecs ook veel gebruikt, onder andere voor het drumgeluid van Led Zeppelin's John Bonham en later The Prodigy.

Calrec ontwikkelde in 1978 nog een microfoon: de Soundfield drie dimensionale microfoon, met vier richtinggevoelige condensatorkapsels (zoals die in de 1050 C) in een tetrahedron (pyramide)vorm. Deze bijzondere microfoon is vooral geschikt voor het opnemen van ambience- en surround geluid. In 1993 werd hier een apart bedrijf voor opgericht en staakte Calrec alle productie van microfoons.

Calrecs worden in Engeland nog steeds geserviced, door het bedrijf Saturn Sound. Uiteindelijk is er rond 2005 ook weer een productielijn gestart en worden de microfoons weer gemaakt, nu onder de naam Hebden Sound.

 

Dit is een van de modellen die te vinden zijn in mijn boek Witnesses of Words, dat onlangs is uitgebracht. Meer informatie daarover is te vinden op: www.witnessesofwords.com

wow cover

 

Calrec 1050 C
Calrec 80s series