uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND JANUARI 2017

AKG C 5600

 

 

De AKG C 5600 is een richting gevoelige microfoon uit het begin van de 90er jaren; een echt grootmembraan studiomodel dat 'roadproof' is gemaakt, om ondanks de zware omstandigheden van live popmuziek, voor het eerst dezelfde geluids kwaliteit te kunnen bereiken die het publiek kende van studio opnamen.

Het kapsel was AKG's eerste groot membraan electret, die qua klank het geluid moest benaderen van de legendarische AKG C 12 tube, de C 12A, de C 414 Comb en de C 414 ULS condensator microfoons.

Omdat die typen twee echte condensator kapsels hebben (om verschillende richtkarakteristieken mogelijk te maken) en de C 5600 maar over een enkel met goudfolie bespannen electret capsule beschikt, was hij veel goedkoper, maar beschikte toch over een geweldige klank. Twee schakelaars, van -6 dB en -12 dB, bij 150 Hz, kunnen de lage tonen filteren, een verstelbare statiefadapter completteert het geheel.

Een 'poor mans version' van de eerdere beroemde studiomicrofoons dus, die gebruikt kan worden voor tal van doeleinden: electrische gitaar, zang, voice-over, piano, overheads, blaasinstrumenten, bas en drums: kortom een super allrounder.

Helaas brak de AKG 'Tripower' serie nooit echt door en verdween deze apart vormgegeven reeks driehoekige modellen uit de productie. Dat is jammer want deze stevige condensatormicrofoon is echt de moeite waard en staat zijn mannetje, zowel in de studio, als op het podium. Gelukkig duiken ze af en toe nog op als occasion; wie hem vindt mag zich gelukkig prijzen.

Dit is een van de modellen die te vinden zijn in mijn boek Witnesses of Words, dat onlangs is uitgebracht. Meer informatie daarover is te vinden op: www.witnessesofwords.com

wow cover

C 5600
c5600 specs
C5600 cross section