uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND

 

 

De Beyer M 19 b (1939) Omni was de eerste dynamische microfoon voor studiogebruik. Hij maakte geschiedenis als de standaardmicrofoon voor buitentoepassingen van de 'Reichs Rundfunk-Gesellschaft' (Duitse nationale omroepdienst).

Hij was grondig getest voordat hij werd goedgekeurd; een van de tests was een val van twee verdiepingen geweest, die zonder probleem werd doorstaan.

De M 19 B was erg goed voor de reproductie van spraak en muziek, met een frequentiebereik van 50 tot 12.000 Hz, en was geweldig voor gebruik buitenshuis, omdat hij klein was (109 x 66 mm) en geen externe stroombron nodig had (zoals de fragielere en omvangrijke Neumann CMV 3-condensators van dat tijdperk).

Er was natuurlijk nog een ander aspect van de microfoon dat hem perfect geschikt maakte voor het Reich: hij was Duits.

Na de Tweede Wereldoorlog was de M 19 B een bekende verschijning bij RIAS (Radio In American Sector, Berlijn 1946-1993). Verslaggever Jurgen Graf (1927-2007) was de belangrijkste correspondent van het netwerk, ook bekend als "Mr Rias", hij werd bij vele gelegenheden gefotografeerd met een Beyer M 19 B.
De M 19 werd ook gebruikt door Sender Freies Berlin, waar westerse propaganda werd uitgezonden in radio-uitzendingen gericht op mensen achter het IJzeren Gordijn.

In latere jaren werd de aluminiumgrill van de microfoon vervangen door een grill van geweven metaalgaas. Mogelijk omdat dit beter was voor de geluidsgolven, maar het kan ook komen door materiƫle schaarste.

Een andere vroege Beyer, de M 20 B, heeft dezelfde afmetingen maar een rondere vorm. Het element is waarschijnlijk hetzelfde. Deze M 20 B is moeilijk te dateren, maar kan uit de jaren veertig of begin vijftig komen.

Eugen Beyer was zowel vriend als collega van Georg Neumann, toen hij in 1924 de firma Beyer oprichtte, in Berlijn. De eerste producten waren luidsprekers voor de bioscoop.

Toen Beyer microfoons ging maken, wordt gezegd dat hij een deal heeft gesloten: Neumann zou condensatormicrofoons en Beyer-dynamische modellen produceren. Beide deden het heel goed in hun nichemarkt. Beyer maakte ook zeer goede bandmicrofoons, die vandaag nog steeds worden geproduceerd.

In 1960 verhuisde het bedrijf van Berlijn naar Heilbronn, waar een nieuwe fabriek werd gebouwd.

Later werd het bedrijf gedwongen om de merknaam te veranderen in Beyerdynamic, nadat zij door de multinational Bayer A.G. voor de rechter werden gebracht, die verklaarden dat de gelijkenis in namen tot verwarring kon leiden.

Tegenwoordig produceert Beyerdynamic een breed scala aan hoogwaardige microfoons, inclusief condensator microfoons.
In 1937 vond Beyer de eerste dynamische koptelefoon uit, de DT 48, die tot 2012 in productie was!

Dit is een van de modellen die te vinden zijn in mijn boek Witnesses of Words, dat onlangs is uitgebracht. Meer informatie daarover is te vinden op: www.witnessesofwords.com

wow cover

Beyer M 19 b
Beyer M 19 sheet
Beyer M 20
Mr Rias

Top:Originele versie van de M 19 B, uit 1939

Midden: productbeschrijving, de mysterieuze M 20 b en reporter Jurgen Graf 'Mr Rias' (L) in actie

Onder: Propaganda poster voor Radio uitzendingen richting Ijzeren Gordijn, uit de Fifties

Radio Free Europe