uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND JUNI 2017

BEYERDYNAMIC HM 560

 

 

De Beyerdynamic HM 560 (Head Mount) ribbonmicrofoon is de allerkleinste bandmicrofoon die er ooit is gemaakt, maar heeft wel dezelfde hoogwaardige specificaties van de overige zang bandmicrofoon modellen van Beyerdynamic; de M 260 en de M 500 (helaas uit productie genomen).

Waarschijnlijk is het aluminium bandje (de ribbon) precies even groot als in de andere modellen en enkel de behuizing geminiaturiseerd, de afmetingen bedragen slechts: 13 mm diameter en 45 mm lengte, het gewicht is zonder hoofdband 66 g, mét 128 g. In veel gevallen is het wel raadzaam om een windkap over de microfoon te schuiven, om ploppen te voorkomen, al was dat geen standaard attribuut voor dit model.

Hij werd in 1984 op de markt gebracht en was bedoeld voor muzikanten die hun handen vol hadden, zoals drummers en keyboardspelers. Hij kon zowel links als rechts gedragen worden en er was ook een uitvoering die direct aangesloten kon worden op de draadloze pocketzenders van Beyerdynamic.

Daarnaast kon hij worden gecombineerd met koptelefoons van de firma, zodat hij uitermate geschikt was voor (sport)reporters.

Alles bij elkaar een uitstekend product dat ook heden ten dage nog uitstekende diensten levert en alleen daarom al populair blijft, ware het niet dat hij ook voor een heel andere groep interessant is: Cosplayers.

Deze mensen, die gekostumeerd figuren uit strips of films naspelen, zoeken de HM 560 omdat hij deel uitmaakt van de standaarduitrusting van 'the United States Colonial Marines' (smartgunner's "Head-Mounted Sight" headset), in de film Aliens, de vervolgfilm uit 1986, van Ridley Scott's film Alien (uit 1979).

Wie op deze stoere helden wil lijken, die het tegen de super enge buitenaardse monsters opnamen, moet dus ook op zoek naar een van deze hoofdmicrofoons, die toch al schaars waren. Sommigen cosplayers hebben ondertussen de hoop opgegeven er ooit eentje te vinden en hebben zelf maar een replica gefabriceerd. Maar de HM 560 blijft uiteraard 'the real deal'.

'Harry', het kunsthoofd van AKG (D 99), met binaurale stereomicrofoons in de oren, is hier gebruikt om de de hoofdmicrofoon van Beyerdynamic te showen.

Heel veel microfoons zijn te vinden in mijn boek Witnesses of Words.

Meer informatie daarover lees je op: www.witnessesofwords.com

wow cover

Beyerdynamic HM 560

Beyerdynamic HM 560
Beyerdynamic HM 560 close up

Byerdynamic HM 560 sheet 1

Op de foto hierboven is de microfoon uitvergroot te zien

Hieronder de originele documentatie, een Colonial Marine en zijn uitrusting

Beyerdynamic HM 560 sheet 2
Beyerdynamic HM 560 sheet 4
beyerdynamic sheet 4

colonial marine from Aliens

colonial marines outfit