uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND JUNI 2016

STEDMAN N 90

 

 

Mic van de maand juni 2016: de Stedman N 90 cardioïde (richting gevoelige) dynamische studio microfoon.
Een vrij jong vintage type, in de negentiger jaren met de hand gemaakt in de Verenigde Staten, met het uiterlijk van een groot membraan condensator microfoon.
Het grote 30 mm element is afkomstig van Stedman's vroegere werkgever Electro-Voice, die deze capsules zelf gebruikt voor de PL/RE 20 dynamische microfoons, maar de klank is nogal anders.

Waarschijnlijk heeft het feit dat de N 90 een side-address model is invloed, maar het komt ook doordat bij de EV's het proximity (nabijheids) effect ontbreekt, dit is bij de Stedman juist wel aanwezig en kan gebruikt worden om de lage tonen aan te dikken. Het frequentiebereik is ook net wat groter dan dat van de PL/RE 20's: 35 - 19 kHz voor de N 90 en 45 - 18 kHz voor de EV's.

Deze microfoons zijn vaak in studio's te vinden en worden ingezet als 'geheim wapen' voor het opnemen van o.a. bas- en snaredrum, percussie, elektrische gitaar en vocalen. Hij kan een enorme geluidsdruk verwerken van meer dan 155dB, zonder de klank te vervormen en door het vlakke frequentieverloop is hij zelfs geschikt om (drum)overheads op te nemen. Daarnaast is de N 90 geschikt voor gebruik op het podium, zeker doordat hij kleiner en veel lichter is dan de Electro-Voice RE/PL 20's. Ook de prijs maakte hem extra aantrekkelijk: rond de $ 400, niet duur voor de studio.

Alles bij elkaar maakt dit het betreurenswaardig dat Stedman deze (en een nog schaarser condensator model) microfoons niet meer maakt sinds de eeuwwisseling. Gelukkig blijven er nog een paar bedrijven over die wel microfoons maken in de Verenigde Staten en zijn niet allen uitgeweken naar lage lonen landen, zoals Shure.

Stedman maakt nog wel andere producten voor de studio, zoals popfilters en diverse klemmen en haken voor microfoonstatieven.

Dit is een van de modellen die te vinden zijn in mijn boek Witnesses of Words, dat onlangs is uitgebracht.

Meer informatie daarover is te vinden op: www.witnessesofwords.com

wow cover

 

Stedman N 90

Stedman sheet
Stedman info