uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND MAART 2015

PHILIPS EL 6031 DE 'TULP'

 

 

De 'Tulp' is een cardioïde dynamische microfoon en een van de meest succesvolle types ooit geproduceerd door Philips. Hij was bedoeld voor zowel spraak als muziek en werd gemaakt vanaf ongeveer 1955 tot 1960, waarna het model werd vervangen door een enigszins anders gestileerde versie (de zwart met chroom, links), met hetzelfde typenummer, die tot het einde van de jaren zestig in productie bleef. Het element in 'de Tulpen' werd gebruikt in vele Philips microfoons: ongeveer 5.000.000 werden er in totaal vervaardigd.

Ze werden gemaakt voor geluidsversterking (P. A.) en werden onder andere ook gebruikt in het Nederlandse parlement. Rolling Stones' Mick Jagger zong er door bij concerten in Nederland, maar ook in Engeland werden ze in de Sixties veel gebruikt.

Fidel Castro gebruikt ten minste vijf van deze EL 6031s tegelijkertijd, voor zijn vermoeiend lange toespraken tot de Cubaanse bevolking.

Hoewel zeer verschillend in styling van de microfoons van Amerikaanse of Duitse makelij, hadden ze een heel aparte look. In de late jaren 1960 beëindigde Philips de productie van bijna al hun professionele microfoons, er resteerde alleen een divisie die een aantal BPE (Back Plate Electrets, een soort condensators waarvan de achterste electrode tijdens de productie al op spanning was gebracht) microfoons, voor studio en P.A. gebruik. AKG (waarvan Philips voor 25% eigenaar van was) leverde de overige typen, met een Philips-logo, hoewel sommige soorten speciaal werden gemaakt voor Philips, met het bijbehorende aparte uiterlijk.

 

Philips EL 6031