uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND 2021

NRU OV 332

 

 

 

Na de tweede wereldoorlog was Nederland bevrijd, maar de Duitse bezetters hadden het land kaalgeplunderd. De Nederlandse omroep zuilen, gebaseerd op de overtuiging van hun leden (Katholiek, Protestant, Socialistisch of Liberaal), hadden voorheen onafhankelijk van elkaar geopereerd. Nu ontbrak het aan apparatuur voor uitzendingen. Daarom besloten de omroepen, in 1947, al hun resterende materiaal en studio's onder te brengen in de nieuw op te richten Nederlandse Radio Unie.

De NRU fungeerde primair als een facilitair bedrijf dat zorgde voor gezamenlijke technische apparatuur, orkesten, hoorspelkernen en koren. Het verzorgde ook de nieuwsdienst.

Omdat ontbrekende apparatuur niet eenvoudig te vinden was, werd dit door de NRU zelf ontwikkeld en gebouwd; o.a. regeltafels, draagbare zendapparatuur, radio reportagewagens en de belangrijkste eerste schakel in de keten: hoogwaardige condensatormicrofoons.

Onder leiding van Prof. Dr. Ir.  J.J. Geluk, leverde de NRU het eerste model in 1947, de OV 302 (Omroep Versterker), een omnidirectioneel condensatorkapsel gemonteerd op een 'fles' vormige voorversterker. Het kapsel kon ook op een Duitse Neumann CMV 3A gebruikt worden.

Vanaf 1949 werd gewerkt aan een directionele microfoon, met dezelfde kwaliteit als de eigen producten van de Duitse radiozender NWDR (Nord West Deutsche Rudfunk), die ook de Neumann M49 en M50 mede ontwikkelden.

In 1953 werd de directionele OV 312 uitgebracht, met een EF 86 buis en een kleinere flesvorm. In 1957 presenteerde de NRU de nog compactere OV 332 met in kunsthars gegoten electronica, en een in de lengte richting gemonteerd en verbeterde capsule. De unieke zelf ontwikkelde grote connector (één pasvorm, geen mannelijke en vrouwelijke onderdelen) werd vervangen door een kleine Tuchel stekker.

De nieuwe OV 332's, vier keer lichter in gewicht dan het oude model, waren heel succesvol; in 1959 waren er al 120 in gebruik. Verdere ontwikkeling volgde: OV 342 en OV 352, met hogere gevoeligheid en output, het OV 362 stereo model met rechtop staande capsules en tenslotte nog transistor uitvoeringen.

In 1963 waren er in totaal zo'n driehonderd microfoons vervaardigd, maar midden jaren zestig werd besloten om de productie te beëindigen en in de toekomst studiomicrofoons van andere fabrikanten te gaan kopen; de NRU werd te duur.

In 1969 ging de NRU samen met de NTS (Nederlandse Televisie Stichting) op in de NOS, de Nederlandse Omroep Stichting.

De "Gelukjes", zoals de bijnaam van de NRU microfoons was, leverden meer dan twintig jaar geluid in topkwaliteit, voor de Nederlandse radio en tv.

Tegenwoordig zijn OV's nog in menige studio te vinden en gewilde collector's items.

Veel meer modellen zijn te vinden in mijn boek Witnesses of Words. Meer informatie daarover is te vinden op: www.witnessesofwords.com

wow cover

NRU OV 332
VPRO Hoepla

OV 332 open

NRU connector

Top: de NRU OV 332

Middle: 1967 Phil Bloom, NL TV's eerste bloot, met OV 332, de unieke universele NRU connectors en OV 332 binnenwerk

Onder: OV 352, geluid, ZR 401 zender/ontvanger met OV 332, NRU QSL aan Oost Duitser, NRU suikerzakje, 'De condensatormic' NRU 1947, Collodium membraanfolie

OV 352

Luister naar de OV 332:

Transmitter and mic
Idea
NRU condensatormic txt
Collodium foil