uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND NOVEMBER 2013

AKG D 25 B

 

 

De AKG D 25 B is een microfoon die speciaal ontworpen was voor Film en Televisie. Vanaf het einde van de jaren vijftig werd hij, vooral in Europa, bijna overal gebruikt.

Bevestigd aan een lang microfoonstatief (een zogenaamde "boompole") kan hij moeiteloos dicht boven acteurs gebracht worden en zo alle geluiden goed opvangen. Door middel van een elastische ophanging is hij helemaal ontkoppeld van mogelijk storende trillingen.

Het ontwerp lijkt sterk op de AKG D 12, uit 1953, maar is van een nog hogere kwaliteit en het frequentiebereik is ook nog breder; D 12 (40 - 15.000 Hz) en D 25 (30 - 16.000 Hz). Bij de D 12 worden de lage frequenties wat meer benadrukt, de D 25 is egaler van klank. Beide typen hebben een capsule die intern is opgehangen tussen beugels van verenstaal. De microfoons hebben ook allebei een speciale "bas kamer", een inwendige ruimte waar de lage tonen in resoneren en daardoor extra tot hun recht komen. Daarnaast beschikt de D 25 over een filter om de laagste frequenties af te kunnen zwakken, zodat hij nog onhoorbaarder kon worden rondgezwiept op een filmset of in de TV studio.

Dit was ook de microfoon voor basdrum en bas(gitaar) in menige studio, zoals Abbey Road, ten tijde van the Beatles. Bij moderne muziek wordt hij nog veel gebruikt, bijvoorbeeld voor Slayer, Alice in Chains e.d., sommige top producers zweren erbij.

Bij de versterking van muziek werd hij ook vaak ingezet als bas-drum microfoon, o.a. Keith Moon, van The Who en John Bonham, van Led Zeppelin, kregen zo hun donderende live-geluid.

Hoewel de originele verkoopprijs bijna het dubbele bedroeg van de D 12, wordt er momenteel veel minder voor betaald op de 2e hands markt, dan voor de veelgezochte D 12. De D 25 is dan ook echt een aanrader.

Onlangs bracht AKG een vernieuwde versie uit van de klassieke D 12, de D 12 VR (Vintage Reissue), die helaas totaal anders klinkt dan het origineel, waarvan de productie in 1976 stopte. Van 1978 tot 1988 werd er al een reissue gemaakt: de D 12 E, die wel eender klonk.

Als verzamelaar ben ik steeds benieuwd naar de historie en herkomst van microfoons; deze komt uit de Engelse Pinewood Studio's, waar in de Sixties werd begonnen met de verfilming van de James Bond verhalen. Wie weet sprak Sean Connery in deze microfoon de woorden: "Bond is de naam, James Bond."

AKG D 25