uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND OKTOBER 2018

MILAB LSR 2000

 

 

Omdat niet enkel heel oude microfoons mijn interesse hebben, wil ik deze maand weer eens een 'moderne klassieker' onder de aandacht brengen: de Milab LSR 2000.

Deze handgemaakte Zweedse condensatormicrofoon werd rond 1990 geintroduceerd, als opvolger van de LSR 1000, die zelf de opvolger was van de LSR 25. Deze LSR 25 was de eerste Milab 'handheld' condensatormicrofoon voor live vocalen en werd al in 1978 uitgebracht. Destijds waren bijna alle zangmicrofoons voor podiumgebruik nog van het dynamische type.

Het uiterlijk van deze drie Milabs was gelijk, al beschikt de LSR 2000 als enige over twee ingebouwde schakelaars (laag af filter en -10 dB).
Ten opzichte van de eerder uitgebrachte modellen kan de LSR 2000 luidere geluidsbronnen aan en heeft nog minder eigen ruis.

In 2004 is er opnieuw een update uitgebracht: de LSR 3000, die een nog grotere geluidsdruk aan kan.

De eerdere typen zijn niet meer in productie maar kunnen op verzoek nog wel gemaakt worden.
Allen komen met een levenslange garantie voor de eerste eigenaar.

Deze microfoons onderscheiden zich door hun kristalheldere maar toch 'neutrale' klankweergave, waar andere merken vaak meer kleuring aan het geluid geven.

Overigens zijn ze ook perfect te gebruiken voor veel andere geluidsbronnen, op het podium en in de studio; drums, akoestische gitaar, piano, blazers en accordeon, om een paar toepassingen te noemen.

Sommige studio producers geven er de voorkeur aan boven de Neumann U 87 en de AKG 414.

Hoewel er een stevige prijs wordt gevraagd voor deze en andere Milabs, hebben ze hun weg gevonden naar muzikanten die ze op waarde weten te schatten.
Rod Stewart gebruikte de LSR 2000 tijdens zijn MTV-Unplugged Tour in 1993, Celine Dion gebruikt hem nog steeds. DE LSR 25 werd gebruikt door onder anderen Grateful Dead, Bob Dylan en Stevie Wonder.

Een andere erg goede vintage Milab microfoon is de dynamische D 37, onder andere uitstekend geschikt voor vocalen, drums en (elektrische gitaar)versterkers, ook dit model is op verzoek nog steeds leverbaar.

In april 2017 besprak ik een andere opmerkelijke Zweed; de Pearl KM 6. Destijds waren Pearl en Milab (Microphone Laboratories) twee onafhankelijke makers met een gezamenlijke achtergrond, die in 1978 voortgekomen waren uit PML. De LSR 25 was het eerste door Milab ontwikkelde model.
Beide fabrieken hadden als bedrijfsfilosofie dat alle onderdelen in het bedrijf zelf geproduceerd dienden te worden.

In de herfst van 2017 kocht Milab alle aandelen van Pearl en de bedrijven zullen nu weer samengevoegd worden, al blijven beide merken bestaan.

Heel veel microfoon modellen zijn te vinden in mijn boek Witnesses of Words. Meer informatie daarover is te vinden op: www.witnessesofwords.com

wow cover

Milab LSR 2000
Milab LSR2000 brochure

Boven: de LSR 2000

Midden: Milab LSR 2000 brochure

Onder: Technische specificaties,

Milab D 37 dynamische microfoon &

John Lee Hooker met LCR 2000

 

Beluister het geluid

van de LSR 2000

Milab LSR 2000_2
Milab D 37
John Lee Hooker with Milab