uk flagEnglish

NL vlagNL

Over Vintage Microphone World

Al langer dan dertig jaar werk ik als geluidstechnicus, voornamelijk bij live muziek. In al die jaren heb ik met allerlei muziekstijlen te maken gekregen, zoals rock, reggae, wereldmuziek, jazz, klassieke muziek en musicals. Ik heb het geluk gehad te mogen werken met veel goede en bekende binnen- en buitenlandse artiesten. Soms kwamen er geluidstechnici met de artiesten mee, andere keren niet, maar steeds heb ik er veel van geleerd.

Meer dan vijfentwintig jaar geleden ben ik microfoons gaan verzamelen: daar was ik door mijn werk in geïnteresseerd geraakt. Als liefhebber van design gaat het me om hun uiterlijk, als technicus om de werking en klank.

Ik vind het fantastisch dat veel oude microfoons nog steeds werken en nog dagelijks door professionals worden ingezet, in een tijd waarin veel ontwikkelingen snel gaan en de technologie van vandaag vaak morgen al weer verouderd is.

De onwikkeling en geschiedenis van de microfoon is erg matig gedocumenteerd en moeilijk te traceren, maar ik heb veel research gedaan en een boel kunnen achterhalen, ook over hun bruikbaarheid voor hedendaagse doeleinden, zoals bij opnames met een vintage karakter.

Bij Vintage Microphone World is, sinds 2013, informatie te vinden over bijna alles wat met vintage microfoons te maken heeft. De site zal voortdurend nog verder worden uitgebreid.

De site is bedoeld voor mensen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis en ontwikkeling van microfoons en muzikanten die zelf willen opnemen met oude microfoons.

Hier lees je welke soorten en typen vroeger gebruikt werden bij opnames en informatie over aan- of verkoop.

Wie nog meer over microfoons wil weten is er mijn boek Witnesses of Words, het énige boek over vintage microfoons, wereldwijd.

Marco C. van der Hoeven