uk flagEnglish

NL vlagNL

Microfoonverhuur voor:

Props, Foto & Video Clips

Periode 1940-1960

  Turner 99

Turner 99

Klassieke microfoonvorm, Turner produceerde deze microfoon onder andere voor het Amerikaanse leger, tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 
         
  Henry

Henry Radio HM 3

Henry Radio, uit Wenen, maakte dit type voor Siemens Duitsland. Toen de fabriek na de oorlog in puin lag hernam Jorg Sennheiser met zijn bedrijf Labor W de fabricage ervan voor Siemens (Duitslands telecom gigant). In Nederland o.a. gebruikt door het koningshuis.

 
         
  RCA 77 D

RCA 77 D

Een van de allerbekendste types, uit 1945. Veel ingezet voor Radio, film en muziek. Elvis en andere rock & roll helden gebruikten hem vaak, zoals op foto en film te zien is..

 
         
  RCA Varacoustic

RCA Varacoustic

"Het gaspedaal", een low budget uitvoering van de bovenstaande 77 D. RCA gaf het een weinig sexy naam: MIA 6203. Onder andere gebruikt door Jerry Lee Lewis.

 
         
  Philips 6010

Philips EL 6010

Een Nederlands produkt dat veel gebruikt werd in de toenmalige koloniën, maar ook in Oost Europa, vooral Polen, Hongarije en Tsjecho Slowakije. Philips adverteerde dat hij zowel in de Tropen als in Poolgebieden bruikbaar was, wat zeker niet voor veel andere microfoons gold.

 
         
  AKG Dyn 60

AKG Dyn 60

Een van de eerste ooit door AKG gemaakte microfoons, uit 1947, handgemaakt door een van de vijf medewerkers, in Wenen. Er waren studio- en reporter-uitvoeringen.

 
         
  Shure Monoplex

Shure Monoplex

Shure kristalmicrofoon, uit 1948, o.a. door John Lee Hooker gebruikt. Het kristal element was van mindere kwaliteit dan de dynamische elementen, wat ertoe leidde dat deze typen langzaam verdwenen. Tot ongeveer 1960 werden kristalmicrofoons, door hun aantrekkelijk lage prijs, veel verkocht.

 
         
  Ronette 110

Ronette B 110

Deze Ronette "Reporter" is ook uit Nederland: de fabriek maakte uitsluitend kristal microfoons waarvan dit het bekendste model is.

 
         
  AKG D 12

AKG D 12

Een echte klassieker, nog steeds populair voor bas instrumenten, maar oorspronkelijk bedoeld voor zang en spraak. Dit was ook de basdrum microfoon van o.a.The Beatles in de Abby Road studio.

 
         
  Shure 51

Shure 51

Shure uit 1948, met prachtig "Space Age" design. Onder andere bekend als podium microfoon van Motown vocalisten.

 
         
  Astatic DN 50

Astatic 7 C 40

Astatic kristalmicrofoon voor amateurradio en omroepsystemen.

 
         
  Grampian

Grampian

Engelse microfoon met vooroorlogs design. Tot in de vijftiger jaren was de invloed van de Oorlog op Europees design duidelijk merkbaar: dat had geen ontwikkeling doorgemaakt, men ging op de oude voet verder. Dit model werd voor P.A. gebruikt.

 
         
  Turner 200

Turner 200

Kwaliteitsmic van eind veertiger jaren, voor Radio en P.A.

 
         
  Philips EL 6030

Philips EL 6030

Apart vormgegeven Philips; ontworpen door de Electra Akoestiekgroep van het bedrijf. Hij werd tien jaar lang geproduceerd. Gebruikt in opname studio's en voor P.A., onder andere door Sarah Vaughan in het Concertgebouw in Amsterdam, in 1958.

 

 
         
  RCA BK 1

RCA BK 1

De RCA BK1, uit 1952, was het allereerste model waarbij in de bovenkant het geluid werd opgevangen. Tot dan hadden alle typen een zijwaarts geplaatst element. Met deze dynamische "IJshoorn" kon naar de geluidsbron gewezen worden, of een interviewer kon hem onder iemand zijn neus duwen voor commentaar. Het werd ook de presidentiêle microfoon, in de U.S.A., tot eind jaren zestig.

 
         
  Shure 55 SH

Shure 55 SH

Opvolger van de "Fat Elvis". Dit kleinere model zou uitgroeien tot het icoon van de rock & roll en was ook te zien in "Good Morning Vietnam" als de D.J. mic van dienst. In een van binnen gemoderniseerde versie wordt hij nog steeds gemaakt.

 
         
  Turner Challenger

Turner Challenger

Mooi uitziend type voor amateurradio en omroepsystemen. Het was verkrijgbaar met een dynamisch- of een kristal-element.

 
         
  American d 22

American D 22

Slank "Full Vision" model, dat niet langer het zicht op de artiest achter de microfoon benam. In gebruik voor Radio, Televisie en P.A.

 
         
  Turner 101

Turner 101

Turner Big Boy, met twee opname elementen; een band- en een dynamisch-element, voor Radio en P.A.

 
         
  Labor W DM 2

Labor W DM 2

De Labor DM 2 was een van de eerste producten van de (later omgedoopt tot) Sennheiser firma. Het is een dynamische microfoon, met een tot 1,6 meter instelbare hoogte. Het eigenlijke opname element is verborgen in de voet, waar het geluid, via de smalle buis, naar toe wordt geleid. Ook in de V.S. gebruikt, onder ander door Elvis, voor de uitvoering van 'Hound Dog'. De mic prijkt ook op de hoes van de single.

 
         
  Astatic DR 10

Astatic DR 10

De DR 10 "Synabar", kristal mic., een grote jongen van Astatic, voor P.A. gebruik en radio zendamateurs.

 
         
  EV 726

Electro Voice 726 Cardyne

Deze Electro Voice moest de concurrentie aangaan met de Shure 55, het model is echt een top Fifties design. Dit hoogwaardige type was bedoeld voor Radio, Film en P.A.

 
         
  Shure 333

Shure 333

Het topmodel bandmicrofoon van Shure, de "Concert line". Terwijl andere firma's sinds de dertiger jaren bandmicrofoons maakten was Shure pas in 1952 op het idee gekomen. Hij was een stuk duurder dan de RCA's en werd o.a. door Marlene Dietrich gebruikt.

Dit was ook de 'Tonight Show microfoon', Amerika's bekendste talkshow host, Johnny Carson, had hem altijd voor zich op de tafel staan. In de jaren 80 werd de microfoon, door een medewerker, van de schroothoop gered en bij een veiling verkocht voor ruim $ 50.000.

 
         
  Beyer M 26

Beyer M 26

Een mooie art-deco reporter microfoon van Beyer. Het bedrijf werd later door farmaceutische gigant Bayer juridisch gedwongen de naam te veranderen in Beyer Dynamic, om naamsverwarring te voorkomen.

 
         
  Philips EL 6131

Philips EL 6031

De Philips EL 6031 "Tulp", links in de eerste uitvoering, gemaakt van 1955 tot 1960 en daarnaast de latere versie. Ze waren gemaakt voor P.A. en werden gebruikt in de Tweede Kamer, maar ook door Mick Jagger bij het concert van de Rolling Stones in het Kurhaus in Scheveningen.

 
         
 

Electro Voice 664

Mooi Fifties model van Electro Voice, met goede klankeigenschappen. Marilyn Monroe zong door deze mic voor President John F Kennedy "Happy Birthday", in Madison Square Gardens, New York. De 664 was Electro Voice grootste succesnummer qua verkoop. ZZ Top gebruikt ze tegenwoordig ook, maar met een modern binnenwerk.

 
         
  B&O BM 3

B&O BM 3

Origineel Deens design en een hoogwaardig type. Onder andere gebruikt in het gebouw van de Verenigde Naties, in New York. Tegenwoordig maakt Royer, een Amerikaans bedrijf, een aantal bandmicrofoons gebaseerd op B&O ontwerpen.

 
         
  Turner

Turner 22

Alweer een Turner in "Space Age" design, gemaakt voor P.A. en amateurradio, ook verkocht als RCA.

 
         
  EV Cardax

Electro Voice Cardax

Fraai ontworpen kristal mic van E.V., voor zendamateurs en P.A.

 
         
  Astatic DR 77

Astatic DR 77

Het dynamische topmodel van Astatic, ook bedoeld als concurrent van de Shure 55SH. De DR 77 is door Bob Dylan vaak gebruikt als zangmicrofoon.

 
         
  Turner 34

Turner 34 X

Een van de allerfraaiste vormen, weer van de Turner Company, die verbazend veel mooie modellen wist te verzinnen. Ook dit is een kristalmicrofoon voor o.a. zendamateurs.

 
         
  Astatic DK 1

Astatic DK 1

Deze kleine UFO achtige kristalmicrofoon heeft een heel apart design, waarbij het geluid, door kleine openingen rondom, het naar boven gerichte element bereikt. De kleinere Astatic kristal microfoons worden hoog gewaardeerd door mondharmonicaspelers.

 
         
  Astatic WR 20 B

Astatic WR 20

Nog een luxe model kristalmicrofoon, het bevat twee elementen en was wederom bedoeld voor P.A., Radio en zendamateurs.

 
         
 

Periode 1960-1980