uk flagEnglish

NL vlagNL

Microfoonverhuur voor:

Props, Foto & Video Clips

Periode 1920-1940

  Reisz M 109

Reisz M 109

 

Vanaf de uitvinding in 1923 gebruikt door veel Europese Radio omroepen, maar ook voor toespraken van staatshoofden e.d. Koningin-moeder Emma sprak in deze microfoon:"Hallo Bandoeng", in 1929, bij het in gebruik nemen van de radiozender Kootwijk, voor de radiotelefoondienst naar Nederlands Indiê.

 
   
 
  WE 600A

Western Electric 600 A

Uit 1925, meestal in de Verenigde Staten gebruikt, bij Radio stations of toespraken, door presidenten en prominenten, zoals Charles Lindberg, na zijn succesvolle oversteek van de Oceaan in 1929.

 
   
 
  CMV 3 A

Neumann CMV 3

 

Dit is de "moeder van alle condensatormicrofoons", gemaakt vanaf 1928 en gebruikt voor Radio en toespraken tot na 1945. Een van de bekendste gebruikers was Hitler, die er ook altijd eentje extra bij zijn voeten liet plaatsen, om zijn gestamp tijdens toespraken te versterken. Onder andere ook gebruikt bij de Olympische Spelen in Berlijn in 1936.

 

 
   
 
  Mehrkammer

Gerätenbau Lichtenrade

 

Een Duitse "Mehrkammer" microfoon; een koolmicrofoon bestaande uit vier segmenten. Dit leverde meer signaal op, waardoor de ruis in verhouding minder werd.

Deze mic werd eind Twintiger jaren onder andere gebruikt door omroepers op de Berlijnse paardenrenbaan.

 
   
 
  Claravox

Görler "Claravox"

Een andere Duitse koolmicrofoon uit het eind van de Twintiger jaren.

 
   
 
  Philips reisz

Philips 4245

Koolmicrofoon, met een marmeren omhulsel, uit 1929, gebaseerd op het ontwerp van de Reisz microfoon.

 
   
 
  Bernic

Bernic

Over deze microfoon is weinig bekend, maar het is een reporter mic, uit Denemarken.

 
   
 
  G L bottle

Gerätenbau Lichtenrade

Berlijnse buizenmicrofoon van rond 1930, voornamelijk gebruikt voor omroepen en dergelijke.

 
   
 
  RCA carbon

RCA "double button"

Vroege RCA koolmicrofoon, gemaakt voor het Victor/RCA "home recording victrola" systeem. Hiermee konden mensen zelf thuis hun eigen opnames maken, waarschijnlijk op aluminium platen. De microfoon werd ook gebruikt in Radio studio's. Deze microfoons bleven tot na W.O 2 in productie.

 
   
 
  WE 618

Western Electric 618

Deze microfoon kwam uit in 1931 en werd veel gebruikt voor Radio; de Amerikaanse president Roosevelt hield hiermee zijn "fire side chats" voor de Radio, waarmee hij burgers moed in sprak tijdens de depressie. Churchill gebruikte de Engelse versie voor zijn radio toespraken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bij de BBC bleef hij tot 1950 in dienst. In Nederland onder andere gebruikt door Colijn en Drees Sr.

 
   
 
  Astatic D 104

Astatic D 104

Deze Astatic werd gemaakt vanaf 1933 en bleef wonderlijk genoeg tot 2001 in productie. Oorspronkelijk was het een microfoon voor P.A., maar later werd hij enorm populair bij 27MC gebruikers. Zijn bijnaam is "Silver Eagle".

 
   
 
  Ardente

Ardente

Vroege dynamische microfoon uit Engeland, gefabriceerd door een bedrijf dat oorsprongkelijk alleen gehoorapparaten maakte.

 
   
 
  Shure 70s

Shure 70 S

Deze Shure microfoon stamt uit 1935 en kan ook los van de standaard gebruikt worden als handmicrofoon. Vooral in de V.S. werd hij veel gebruikt tot ongeveer 1950.

 
   
 
  RCA 74

RCA 74 B "Junior Velocity"

RCA maakte deze bandmicrofoon in 1935, hij werd vaak gebruikt voor Radio, maar ook in opnamestudio's. Hij bleef tot in de Vijftiger jaren in productie, zijn verschijning is bij iedereen bekend als archetypische oude microfoonvorm.

 
   
 
  WE 630

Western Electric 630

 

Nog een microfoon uit hetzelfde jaar; Western Electric maakte deze kleinere dynamische microfoon voor studio, reporters en P.A (zaalversterking) .Hij kreeg al snel de bijnaam "Eightbal" doordat hij op een biljartbal lijkt. In Nederland werd hij vooral na de Tweede Wereldoorlog gebruikt door radioverslaggevers, vaak in combinatie met een "bokkentuig", een vroege vorm van een draadloze zender. Zie ook de microfoon van de maand september.

 
   
 
  AXB BBCmic

BBC Type A

 

Deze A (XBT) werd midden jaren dertig speciaal ontwikkeld door de BBC en gemaakt door Marconi. Tot in de vijftiger jaren bleef dit de microfoon in de BBC studio's. Tijdens de oorlog werden alle uitzendingen van Radio Oranje gedaan met deze microfoons. Het beeld van Koningin Wilhelmina gezeten voor deze microfoon kent bijna elke Nederlander.

 
   
 
  WE 633

Western Electric 633

 

The Western Electric 633 was de laatste dynamische microfoon die het bedrijf maakte, hij werd geîntroduceerd in 1936. Het was een degelijke en goedkope microfoon, bedoeld voor Radio, zendamateurs, aula's en kerken.

Hij is op bijna alle STAX platen te horen, waarop hij gebruikt werd voor het opnemen van het snare-drum geluid.

 
   
 
  Amperite PGH

Amperite PGH

Een art-deco Amerikaanse mic van rond 1937, meest gebruikt voor P.A. In Europa is hij niet veel ingezet.

 
   
 
  EV V1

Electro Voice V 1

De Electro VoiceV 1 is een stuk kleiner dan de meeste ribbon microfoons, maar ziet er prachtig uit. Hij was bedoeld voor Radio, P.A. en studio gebruik.

 
   
 
  Shure 55 S

Shure 55 S

Deze Shure uit 1939 is nog zo'n icoon; zijn bijnaam is "Fat Elvis" dat slaat niet op de omvang van de zanger, maar op het feit dat deze "Elvis microfoon" later in een dunnere uitvoering verscheen (55 SH). Dit is waarschijnlijk de allerbekendste vorm voor een microfoon.

 
         
 

Periode 1940-1960