uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND MAART 2017

AKG D 222 - 'DE SOUND ROCKET'

 

 

Deze maand: alweer een model van het Oostenrijkse AKG (Akustische und Kino-Geräte = Akoestische en Film Apparaten).

ik heb zelf echt geen aandelen in het bedrijf, maar AKG was vroeger heel innovatief met microfoonontwerpen en heeft een aantal echte klassiekers geproduceerd. Helaas maakt het nu veel middelmatiger producten.

De AKG D 222 is een dynamische cardioïde microfoon met twee elementen; een voor de hoge frequenties, aan de voorzijde, en een tweede, speciaal voor de lage frequenties, achter het eerste geplaatst (het ontwerp lijkt op dat van een twee-weg luidspreker). Dit vergroot het frequentie bereik en minimaliseert het nabijheidseffect (versterking van lage frequenties bij gebruik dicht bij de geluidsbron).
De microfoon reproduceert klank heel gelijkmatig, zowel bij geluid afkomstig van dichtbij of van verder weg, en klinkt heel natuurlijk.

Hij werd ontworpen in 1968, als opvolger van de soortgelijke, maar minder compacte D 202, uit 1966. Dit waren de eerste AKGs die een gesinterde korf hadden: een zeer effectief wind en pop scherm.

De D 202 en D 222 werden vaak gebruikt in studio's in de jaren zeventig en tachtig, om drums en andere instrumenten, zoals blazers, strijkers en piano, op te nemen. De D-202 was de beste van de twee, met een meer verfijnde klank, en de enige die AKG bestempelde als 'studiomicrofoon'.

In de vroege jaren negentig werd de productie van deze modellen beëindigd, hoewel de D 222 nog vervangen werd door de driehoekige D 3600; een ander twee-weg ontwerp, dat maar korte tijd werd verkocht.

Als je ooit een film of videoclip zag uit de late jaren zestig of zeventig, met een zanger die een microfoon met twee windkappen gebruikte (een soort halter achtige vorm, net als de boom microfoon in de AKG Twee-weg microfoons brochure), dan kun je er zeker van zijn dat hij een AKG D 202 of D 222 in zijn handen had.

Hoewel ze werden gemaakt in Oostenrijk, werden deze microfoons op grote schaal gebruikt in Groot-Brittannië. Alle BBC reporters gebruikten ze. Nu nog kunnen ze worden gezien in het Britse parlement, waar ze al tientallen jaren gebruikt worden en nog altijd hun taak vervullen voor het leveren van verstaanbaar geluid onder moeilijke omstandigheden.

Toen de BBC 50 jaar bestond, werd dit door de Britse Royal Mail gevierd met een herdenkingszegel waarop BBC microfoons waren afgebeeld; behalve de historische modellen, allen afkomstig van AKG.

AKG is een van de toonaangevende bedrijven geweest op het gebied van microfoons, de laatste zeventig jaar.

Dit is een van de modellen die te vinden zijn in mijn boek Witnesses of Words, dat onlangs is uitgebracht. Meer informatie daarover is te vinden op: www.witnessesofwords.com

wow cover

AKG D222
AKG 2way mics_70
AKG_D202_cross-cut
AKG_2 way mics
May_UK parliament

Theresa May voor de AKG D 222

BBC_50